Sıkça Sorulan Sorular
Karadağ’da oturum izni için gayrimenkul olarak sadece konut alabilirsiniz. Ancak pek çok ülkede uygulanan minimum yatırım tutarı Karadağ’da uygulanmamaktadır. Yani düşük fiyatlı bir ev alarak da oturma izninizi alabilirsiniz. Aldığınız evde oturma zorunluluğunuz bulunmadığı için isterseniz siz daha büyük bir evde oturabilirsiniz. Aldığınız konut için her yıl, konutun değeri oranında emlak vergisi ödersiniz. Oturma izni eşinizi ve 18 yaşın altındaki çocuğunuzu da kapsar. (En az 11 ay Karadağ’da bulunmanız gerekmektedir)
Karadağ’da gayrimenkul için ödemeniz gereken vergi %3’tür. Karadağ’da gayrimenkul alış ve satışları noterde yapıldığından, noter masrafı ve tercüman ücreti de ödemeniz gerekecek. İşlemler sırasında Türkçe yeminli tercüman yanınızda bulunacak ve her adımı size tercüme edecektir.
İşlemler bittiğinde 20 -40 gün sonra tapunuz hazırlanmaktadır.
Oturma izinleri 1 yıllık verilmektedir ve her sene yenilenmesi gerekir. Konutunuzu satmadığınız sürece oturma izni yenilemesinde sorun yaşamazsınız.
Şirket kurulumu için gereken belgeler;
Adli sicil kaydı
İkametgah
Diploma
Pasaport Fotokopisi
Belgelerinizi tamamlayıp bize teslim ettikten sonra yaklaşık 5 iş günü içerisinde şirketiniz kurulacaktır. Oturma iznine, şirket kurulumunuz gerçekleştikten sonra başvurabilirsiniz.
Not: Tüm belgelerin kaymakamlıktan apostil yapılması gerekiyor.
Bu konuda da size yardımcı oluyoruz. Türkçe bilen ve ister muhasebe, ister hukuk alanlarında size gerekli bilgileri verebilecek partnerimize sizi yönlendireceğiz.
İster şirket kurarak ister gayrimenkul alarak oturma izni almış olun, 5 sene boyunca vergilerinizi düzenli öder ve herhangi bir suça karışmaz iseniz daimi oturma ve/veya çalışma iznine başvurabilirsiniz.
Eğer 18 yaşından büyük çocuğunuz okuyorsa oturma izni alabilirsiniz. Eğer okumuyorsa şirket çalışanı olarak gösterip sigorta primi ödeyerek çalışma ve oturma izni alabilirsiniz.
Şirket ödemeleriniz için banka hesabına ihtiyacınız olduğu için çalışma ve oturma izniniz çıktığı zaman hem şirket hem de şahsi banka hesabınızı da açabilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir bankayı tercih edebilirsiniz. (Ziraat Bank, Lovcen Banka, Hipotekarna Bank, CKB, NLB, Prva Bank, Addiko Bank)
Banka hesabınız açıldıktan sonra hesabınıza belli bir miktar para yatırmanız yeterli, muhasebeciye vereceğiniz yetki ile aylık sigorta primleriniz hesabınızdan ödenebilir. Bunun için kimseye yıllık ödeme yapmanıza gerek yok, daha sonra hem sigortalarınızın ödenmediğini öğrenebilir hem de ödenmemiş sigorta primleri için ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.
En çok karşılaştığımız sorulardan biri… Herkese aynı şeyi tavsiye ediyoruz, bildiğiniz işi yapın. Bir çok sektörde açık olabilir ama hem bilmediğiniz bir ülke hem de bilmediğiniz bir iş büyük risk taşır. Her ne kadar genel bilgilendirme yapsak da kendiniz gözlemleyip doğru kararı kendiniz vermelisiniz. Büyük avantajlar sunan bir ülke olsa da “ne iş yapsan tutar” diyenlere inanmayın.
Evet, tüm ortaklar çalışma ve oturma izni alabilir. Ancak büyük ortak (%51 ve üstü) ve şirket müdürü olan kişi 5 yıl sonunda daimi oturma izni alabilir, diğerleri sürekli yenileme yapmak zorundadır.
Hayır, bu çalışma izni ile sadece kendi işyerinizde çalışabilirsiniz. Eğer başka yerde çalışacaksanız o işyerinin sizin sigortanızı ödüyor olması gerekir ve yeni çalışma izni alınması gerekir.
Şirketinizi kurduktan sonra ticari faaliyetinize başladığınız zaman fatura kesebilmeniz için e-fatura sistemine kayıt olmanız gerekiyor. İlk kayıt ücreti 65€, daha sonra aylık 10€ kullanım bedeli ödemeniz gerekiyor. Fatura bilgilerini paylaştığınız takdirde muhasebeci sizin adınıza faturayı düzenleyecektir.