
Karadağ oturma izni ve vatandaşlık işlemleri birçok ülkede olduğu gibi farklı prosedürlere bağlanmıştır. Balkanlarda stratejik konumuyla ve potansiyeliyle dikkat çeken Karadağ, Avrupa’nın güneydoğusunda Adriyatik kıyısında yer alan bir ülkedir. Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi ile çevrili ülke konumu itibariyle son derece önemlidir.
Ülkeler arasında imzalanan protokollere göre farklılık göstermekle birlikte Karadağ’da oturma izni almak için iki farklı yol izlenebilir.
- Şirket kurarak oturma izni almak.
- Emlak satın alarak oturma izni almak.
Oturma izninin alınması için söz konusu yöntemlerin her ikisi için farklı şartlar ve başvuru koşulları belirlenmiştir. Karadağ oturma izni süresi ve yenileme işlemleri de yine kişilerin mevcut durumlarına ve oturma izninin niteliğine göre farklılık gösterebilir. Daimi oturma izni alınması için kişilerin ilgili makamlara başvurularını yapmadan evvel hangi süreçlerden geçecekleri incelemeleri ve gerekli şartlara sahip olup olmadıklarını öğrenmeleri tavsiye edilir.
Karadağ Daimi Oturma İzni Nasıl Alınır?
Karadağ vatandaşlığı dışında ülkede daimi olarak oturma izni almak için şirket kurma yoluyla veya emlak edinme yoluyla izin alınması mümkündür. Alınan oturma izinlerinin yenilenmesi gerektiği için daimi oturma izni olarak düşünülse de yenileme işlemlerinin yapılmaması da mümkündür. Süresiz izne çevrilmesi için ilgili birimlere yapılacak başvuru sonrasında gerekli şartların sağlandığının ispat edilmesi gerekebilir. Oturma izni ve vatandaşlık alma işlemleri için farklı yöntemler izlenmesi gerekecektir. Süresiz oturma izni ve vatandaşlık almak için farklı şartlar da aranabilir.
Daimi oturma izni almak için başvuruda bulunan kişilerin Karadağca bilgisinin yazılı ve sözlü olarak test edilmesi gerekecektir. Bu testlerden geçen ve diğer yeterlilik koşullarını sağlayan kişilerin daimi oturma izni alırken zorluk yaşaması beklenmez.
Karadağ Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Karadağ vatandaşlığı için son dönemde uygulanan politikalar dikkat çekmektedir. Karadağ özellikle Ekim 2018 itibariyle ülke ekonomisini güçlendirmek ve yabancı yatırımcıları çekmek için uygulamaya aldığı yatırım yoluyla Karadağ vatandaşlığı yöntemi vatandaşlık elde etmek isteyen kişiler tarafından da çok sık tercih edilmektedir.
Karadağ vatandaşlığı için en az 250.000 Euro bedelli bir mülk edinmek gerekecektir. Ayrıca Karadağ ekonomik fonuna da bu 100.000 Euro bağış yapılması da vatandaşlık işlemleri gerçekleştirilebilir. AB üyeliğine aday ülke olan Karadağ’ın 2025 yılına kadar AB’ye katılması beklendiği için Türkiye’den de çok sayıda kişinin Karadağ’a yatırım yaptıkları bilinmektedir. Başvuru sırasında; pasaport, kimlik, evlilik cüzdanı (varsa), banka hesap dökümleri, sabıka kaydı, fotoğraf vb. temel belgeler talep edilmektedir. Oturma veya çalışma izni alırken hangi kapsamda değerlendiriliyorsa kişinin bu kriterler doğrultusunda belgelerini eksiksiz olarak teslim etmesi ve başvuru şartlarını sağlaması gerekmektedir.

Karadağ Oturma İzni Kaç Yıl?
Montenegro oturma izni şirket kurulması halinde 1 yıllık olarak verilmektedir. Her sene yenileme yapılarak oturma izninin yeniletilmesi gerekecektir. Ancak eğer şirket üzerinden çalışma ve oturma izni alınmışsa bu kişilerin sigorta primleri ve ücretleri ödendiği müddetçe yenilemede sorun yaşamadan işlem gerçekleştirmeleri mümkündür. Emlak üzerinden de aynı süreler için geçerli olan oturma izninde aranan temel şart ise emlak verginin ödenmesi ve konutun satılmamasıdır. Bu kişiler için oturma izni yenileme süreçleri de kolayca gerçekleştirilebilecektir.
Karadağ’dan alınan oturma izninin yenilenmesi için hey yıl başvuru yapılması gerekmektedir. Süresiz oturma izni için 5 yıllık sürenin geçmesi gerekmektedir. Bu kişiler için yine belirli şartlar uygulanarak oturma izni verilmesi mümkündür. Söz konusu şartları sağlamayanların Karadağ oturma izni sürelerini uzatması veya süresiz izne dönüştürmeleri de mümkün olmayacaktır. Oturma izinlerinin sürelerini uzatmak, daimi hale getirmek veya vatandaşlık almak için farklı prosedürler uygulanacaktır. Bu nedenle farklı şartlar ve koşullar hakkında başvuru türüne göre bilgi almanız tavsiye edilir.
Karadağ Oturma İzni Şartları Nelerdir?
Montenegro’da oturma izni için aranan temel şartlar arasında emlak veya şirket sahibi/ortağı olmak gerekir. Bu temel şartın sağlanması da tek başına bazı durumlar için yeterli olmayacaktır. Şirket ortaklıklarında sermaye limiti bulunmasa da vergi ödemesi gerçekleştirmesi gerekir.
Gayrimenkul alımı ile oturma izni başvuru yapılması için ise herhangi bir alt – üst limit belirlenmemiştir. Satın alınacak gayrimenkul için herhangi bir değer belirlenmemesi ise birçok farklı kesimden kişi için avantaj sağlamaktadır. Bu yöntemler ile alınacak 1 yıllık süreli oturma izni ile Karadağ oturma izni sürelerinin uzatılmasına ilişkin prosedürlerin de süreç içinde karşılanması gerekmektedir. Vatandaşlık programlarından farklı uygulamalar gerçekleştirileceği için vatandaşlık yasası içinde bu süreç değerlendirilmiştir. Bu yönüyle oturma izninin iptal edilmesi veya süresinin uzatılmaması gibi sorunların görülmesi de mümkündür.
Karadağ Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Karadağ’da oturma ve çalışma izni tercih edilecek oturma izni yöntemlerine ve kişinin durumuna göre değişiklik gösterecektir. Yabancı uyruklu kişiler için Karadağ’da C tipi vizeyle 180 içinde toplam 90 güne kadar konaklama imkanı tanınır. Türk vatandaşları ise iki ülke arasında gerçekleştirilen anlaşma ile vize muafiyetine de sahiptir. 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaf şekilde ülkede bulunmanız mümkündür.
Söz konusu sürelerden daha uzun süreler için oturma veya çalışma izni almak için ilgili içişleri bakanlığı ofisine yapacağınız başvuruların, şirket veya emlak yöntemi ile izlenecek yöntemlere göre sonuçlanma süreleri de değişiklik gösterebilir.
Karadağ Oturma İzni Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?
Karadağ da ev alarak otuma izni alan kişiler dahil olmak üzere her yıl yenileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Karadağ tarafından çalışma ve oturma izni 1 yıl süreyle verilmekte ve en çok 2 seneye kadar her yıl uzatılması gerekmektedir. Daimi oturma izni başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin ise 5 sene kesintisiz olarak Karadağ’da bulunmuş olması gerekmektedir. 5 sene içinde toplamda 10 ay veya tek seferde 6 ay Karadağ dışında bulunma hakları tanınmıştır.
Yenileme işlemlerinin yapılması için ilgili kurumlara başvuru yaparak yeniletme işlemlerinin tamamlanması gerekir. Şirket üzerinden çalışma veya oturma izni alan kişilerin yasal olarak ödemesi gereken sigorta, vergi ve diğer ücretleri aksatmaması halinde sorun yaşamadan yapması mümkündür. Konut satın alımı ile gerçekleştirilen işlemlerde ise konutun satılmaması ve vergilerinin ödeniyor olması aranan temel şartlar arasında yer almaktadır.
Karadağ Oturma İzni Avantajları Nelerdir?
Karadağ oturma izni ile Avrupa ziyaretleri gerçekleştirmelerine olanak tanınmaktadır. Schengen Anlaşması kapsamında taraf olmadığı için birçok kişi daimi veya geçici oturma izni almadan önce Karadağ oturma iznin ne gibi avantajları olabileceğini değerlendirmektedir. Ülkenin mevcut konumunun son derece avantajlı stratejik bir yerde olması sayesinde potansiyeli de yüksektir. Şirket açma yoluyla oturma izni alarak burada ticari anlamda ciddi bir yatırım gerçekleştirilmesi mümkündür. Burada şirket açarak ticari potansiyelleri değerlendirebilir veya yurt dışında gayrimenkul satın alarak karlı bir yatırım da gerçekleştirmiş olursunuz.
Karadağ’ın son yıllarda yabancı yatırımcılara karşı uyguladığı politikalar ve diğer ülkeler ile yürüttüğü ikili ilişkiler kapsamında en kolay vatandaşlık veren ülkeler arasında olduğu düşünülebilir. Karadağ oturma izni başvurusunda bulunarak birçok farklı fırsat yakalamanız mümkündür.