Karadağ ve Avrupa Birliği Üyeliği

Rate this post

Karadağ ve Avrupa Birliği, çok uzun bir süredir gündemde olan konulardan bir tanesidir. Vize almak isteyenler Karadağ ve Avrupa Birliği konusunu merak eder. Biz de web sitemizin bu yazısında, okuyucularımıza destek olmak için Karadağ ve Avrupa Birliği Üyeliği hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık.

Karadağ, Cumhuriyet yönetim şekline sahip Avrupa ülkelerinden biridir. Başkenti Podgorica olan ülke, Euro para birimini kullanmaktadır. 2006 senesinde bağımsızlığını ilan etmesi sonrasında 15 Aralık 2008 itibari ile Avrupa Birliği’ne üyelik için başvuru yapmıştır. Başvuruya Avrupa Komisyonu 9 Kasım 2010 senesinde olumlu görüş vererek müzakerelerin başlaması için ülkenin 7 farkı alanda ilerlemesi gerektiği ifade edilmiştir.

Yazımıza Göz Atın: Karadağ Danışmanlık Hizmetleri

Karadağ, 17 Aralık 2010 senesinde resmi olarak aday ülke ilan edilmesinin yanında, komisyonun söz konusu olduğu alanlarda yeterli gelişme kaydetmiştir. 29 Haziran 2012 tarihinde katılım müzakerelerine başlanmıştır. Müzakere sürecinde, günümüze kadar 32 fasıl açılmıştır. Bunlardan 3 tanesi geçici olarak kapatılmıştır.

Karadağ ve Avrupa Birliği ilişkileri bütünleşme sürecinde önemli bir diğer konu ise vize serbestliği ile alakalıdır. Avrupa Birliği ve Karadağ arasında Vize Kolaylığı ve Geri Kabul Anlaşması 1 Ocak 2008 itibari ile yürürlüğe girmiştir. 2009 senesinden bu yana vize serbestliğinden yararlanılmaktadır. Aynı zamanda ülke 5 Haziran 2017’den bu yana NATO üyesi konumundadır.

Karadağ ve Avrupa Birliği Üyelik Süreci

Karadağ ve Avrupa Birliği’ne katılımı, AB’nin gelecek zamanda genişlemesi adına gündemde yer almaktadır. Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği, Kasım 2005 senesinde İstikrar ve Ortaklık Anlaşması müzakerelerine başladı.  Mayıs 2006 senesinde ise referandum sonrasında Karadağ bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliğinin feshedilmesi sonrasında Sırbistan mevcut müzakerelere devam etti. Karadağ, Eylül 2006 yılında ayrı müzakereler başlattı.

2007 senesinde paraflanan anlaşma, 15 Ekim 2007 senesinde imzalandı. Avrupa Komisyonu 2010 senesinde Karadağ’ın yaptığı başvuru hakkında olumlu bir görüş yayınlandı. Müzakerelerin başlaması için 7 temel öncelik belirlendi. Avrupa Konseyi Karadağ’a aday ülke statüsü verdi. Aralık 2011 senesinde müzakere sonrasında Haziran 2012’de katılım sürecini başlattı.

29 Haziran 2012 tarihinde Karadağ ile katılım müzakereleri başladı. Tüm müzakere başlıkları ile, AB üye yetkilileri arasında yaygın destek topladı. 2025 senesine kadar Karadağ’ın AB’ye katılımının mümkün olduğu ifade edilmektedir.

Karadağ ve Avrupa Birliği Üyeliği

Karadağ AB üyesi mi?

Karadağ, aynı zamanda Montenegro olarak da bilinen Adriyatik Denizi ülkesidir. 2006 senesinde Sırbistan-Karadağ Federasyonundan referandum ile ayrılmıştır. 2008 senesinde AB üyelik başvurusunda bulunmuştur. 2010 senesinde aday ülke statüsünü resmen kabul ettikten sonra 2012’de müzakerelere başlamıştı. Günümüzde ise Avrupa Birliği uyum yasalarında yer alan 33 başlıktan 31’ini tamamlamayı başarmıştır. Kısa süre içinde birliğe girmesi beklenmektedir.

Karadağ, Türkiye’ye vize uygulamayan ve mülk edinme noktasında düşük vergi oranları ile kolaylık sağlayan ülkelerden biridir. Avrupa’nın en genç ülkelerinden biri olan Karadağ’a yatırım yapmak için çok fazla neden olduğunu söyleyebiliriz.

2006 senesinde tam bağımsızlığını ilan eden ülke Sırbistan’dan ayrılması ile bunu başarmıştır. Eski Yugoslavya’nın parçası olan ülke, son zamanlarda en gözde Avrupa ülkelerinden biri konumundadır. Hem turistlerin hem de yatırımcıların dikkatini çekmektedir. Çekirdek bir ülke olmakla birlikte AB üyelik sürecinde önemli adımlar atmıştır.

Karadağ ile Türkiye arasında vize anlaşması bulunmaktadır. Bölgeye ülkemizden giden misafirler 90 günü aşmayan geziler için vizesiz giriş yapma şansına. En başta çok fazla ilgi olması gerekçesi ile Kotor ve Budva şehirlerinden çeşitli turların olduğunun altının çizmek gerekiyor.

Avrupa Birliği (AB) Nedir?

Avrupa Birliği, Avrupa devletlerinin vatandaşlarının hayatını daha iyi noktaya getirmek için çalışan bir aile olarak ifade edilir. AB üyesi ülkeler arasında meydana gelen krizler kimi zaman haber olsa da, genel anlamda baktığımız zaman AB çok başarılı bir hikayeye sahiptir. Yarım yüzyıllık ömre sahip olmasına rağmen çok kısa süre içinde refah ve barışı sağlaması, Avrupa para birimi olan Euro’yu oluşturması, sınırsız tek pazarı meydana getirmesi gibi avantajları vardır.

AB, çok büyük bir ticari güç ve çevre koruma ve kalkınma yardımları gibi alanlarda dünyanın lider pozisyonuna yükselmeyi başarmıştır. 6’dan 28 ülkeye kadar genişlemesi ve çok sayıda ülkenin üyelik için sırada olması  bu noktada şaşılacak bir durum değildir.

Yazımıza Göz Atın: Karadağ’da Görülmesi Gereken Yerler

Birliğin nedeni olağanüstü çalışma başarısı olarak tanımlanabilir. Birleşik Milletlere benzer hükümetler arası iş birliği organizasyonu ve Birleşmiş Milletlere benzeyen federasyon değildir. Benzersiz bir sisteme sahiptir. AB üyeleri ülkeleri egemen ve bağımsız millet olarak kalırlar. Aynı zamanda egemenliklerini dünyada tek sahip olamayacakları etki ve gücü kazanmak adına bir araya getiriler.

Karadağ Para Birimi Nedir?

Karadağ ülkesi Euro (Avro)’yu resmi para birimi olarak kabul etmiştir. AB birliğinde olmayan ülke tek taraflı avro kullanmaktadır. Ülkenin merkez bankası Euro sisteminin parçası değildir. Bu nedenle ulusal bir tasarımı yoktur. Daha öncesinde de dinar ve mark gibi birimleri resmi olarak kabul etmiştir.

Ülke kendi para birimine sahip olan devletler arasında yer almaktadır. 2. Dünya savaşı ile birlikte Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti Kurucu Cumhuriyet olan ülke, resmi para birimi olan Yugoslav dinarı kullanmıştır.

Daha sonrasında ise 1990 senesinde Alman markı ve dinarı resmi para birimi olarak tercih etmiştir. 2001 Başında dinar Karadağ para birimi olmaktan çıkarak 2002 senesi itibari ile Euro kullanılmaya başlanmıştır. Karadağ’ın resmi para birimi şu an için Euro’dur.

Bir balkan ülkesi olan Karadağ Adriyatik Denizine kıyısı ile dikkat çeker. 2006 senesinde bağımsızlık referandumu ile yüksek oy oranı alarak bağımsızlığını ilan etmiştir. 2006 senesinde tekrar yapılan oylama sonrasında seçimleri Dukanovic kazanmış ve hükümet kurmuştur.

Karadağ’da Yaşam

Genç bir ülke olduğu bilinen Karadağ son derece gelişmiştir. Karadağ, ilgi çekici olması nedeniyle görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. Karadağ gezilecek yerler başlığı altında konu ile alakalı bilgi almanız mümkündür. Çok küçük bir ülke olmasının yanında görsel güzellik açısından da dikkat çeker.

Gezi amaçlı ülkeye giden kişilerin tatmin olmasına neden olacak pek çok şey bulmak söz konusudur. Podgorica, ülkenin  başkenti olmakla birlikte mutlaka gezilmesi, görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Aynı zamanda Kotor, Bar, Budva, Tivat şehirlerini de listenize ekleyebilirsiniz.

Tüm bunların yanında ülkenin pahalı olup olmadığı noktasında da çok fazla merak edilen konu başlığı olduğunu biliyoruz. Ülkemiz ile karşılaştırdığımız zaman para birimi daha yüksektir. Aynı zamanda demokratik, refah ve çevreci olması tercih nedenleridir. Her sene buraya gelen turistlerin büyük kısmı oturma izni için başvuru yaparlar.

Karadağ şirket kurmak adına yapılması gerekenleri ve süreçleri sitemiz üzerinden öğrenebilirsiniz. Öncelikle ülkede alacağınız danışmanlık hizmeti, şirket kurarak çalışma izni, şirket kurma, daimi çalışma ve oturma izni, konut ile oturma izni alma gibi pek çok farklı alanı kapsar. Özellikle Avrupa ile ticareti arttırmak için ülkenin ideal olduğunun altını çizmek gerekiyor.

Karadağ’da şirket kurmak adına öncelikle yasal sorumluluklarınızı yerine getirmeniz gerekir. Sene sonunda çalışma ve oturma iznini yenilemeniz sonucunda 5 sene geçmesi halinde daimi oturma izni alabilirsiniz. Konut satın alarak izin almak da tercih edilen bir yöntemdir. Danışmanlık şirketleri bu konuda sizlere yardımcı olmaktadır. Alt limiti olmaması nedeniyle bütçenize uygun olarak satın alma yapabilirsiniz. Sahip olduğunuz konutu satmamanız gerekir, bu sayede oturma iznini yenilemek söz konusu olacaktır.

Web sitemizin bu yazısında Karadağ ve Avrupa Birliği ile ilgili bilmeniz gerekenlerden sizlere bahsettik. Daha fazla Karadağ ve Avrupa Birliği ile ilgili yazı okumak için, web sitemizin blog sayfasına göz atmanızı sizlere tavsiye ediyoruz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir